Pagina 1 van 1

Verklaring viscositeit motorolie

Geplaatst: 08 apr 2012, 19:32
door staffpride
Gaat hier regelmatig over de verschillende soorten olie die er gebruikt worden.
Dus dacht miss wel handig om de uitleg hier te plaatsen :)

Wat betekenen die getallen, zoals 10W40 ?

De ‘viscositeit’ vormde in 1911 de basis van de eerste motorolie-classificatie en werd in het SAE (Society of Automotive Engineers)-classificatiesysteem vastgelegd - toendertijd voor ‘ongedoopte’ (zonder additieven) olie voor één bepaald temperatuur-bereik (monograde).

De SAE nummers zijn bedoeld voor het aangeven van de viscositeit van motorolie en versnellingsbakolie.
Een SAE nummer met de aanduiding W duidt op een olie die geschikt is voor toepassing in de winter, dat wil zeggen bij een richttemperatuur van -18 °C. Zonder W is de olie hoofdzakelijk bedoeld voor toepassing in de zomer, waarbij 100 °C als richttemperatuur geldt. De multigrade oliën hebben bijvoorbeeld een aanduiding zoals SAE 15W-40. In de zomer gedraagt deze olie zich als een SAE 40 olie en in de winter als een SAE 15W olie.

Ook bij de tegenwoordig gebruikte meerbereiks (multigrade) olieën zoals SAE 5W-40 HD, die wegens de toevoegingen voor klassiekers van voor 1950 schadelijk kunnen zijn, respektievelijk ‘all-season’ olieën is de viscositeit nog steeds een van de belangrijkste eigenschappen.

De ontwikkeling van testmethoden, met hulp waarvan het motorgedrag zich beter liet voorspellen, leidde tot een viscositeits-meting bij verschillende temperaturen en snelheidswisselingen.

We onderscheiden de dynamische en de kinematische viscositeit.
Bij de meting van de dynamische viscositeit komen we tot de indeling in SAE ‘winterklassen’ 0W, 5W, 10W, 15W, 20W en 25W.
Hoe kleiner het getal voor de ‘W’ des te ‘dunvloeibaarder’ is de olie in de kou.
Zo voldoet een 10W-olie bij -20 graden Celsius aan alle gangbare vereisten van de motor-constructeurs, een 5W-olie doet dat nog bij -30 graden Celsius.

De kinematische viscositeit is de verhouding van de dynamische viscositeit t.o.v. de dichtheid van de olie bij een bepaalde temperatuur. Hier komt men bij een test-temperatuur van 100 graden Celsius tot de indeling in SAE ‘zomerklassen’ 20, 30, 40, 50, 60. Hoe groter het getal achter de ‘W’ des te ‘dikvloeibaarder’ is de olie bij 100 graden Celsius.
Een SAE-30 olie loopt in de zomer dus lichter dan een SAE-50 olie, echter is bij de 50-er olie de smeerfilm bij hogere temperaturen meer belastbaar (bijv. voor de autosport).

Versnellingsbak-olieën hebben SAE-indelingen van SAE 70W (dunvloeibaar) tot SAE 250 (dikvloeibaar).

Daarnaast is er de kwaliteits-kwalificatie van motor-olieën, zoals de loop-eigenschappen en de werking van allerlei additieven. Hiervoor kent de auto-industrie de specificaties van het API (American Petroleum Institute) en enkele grote auto-producenten, zoals Mercedes, VW, GM en Ford hebben ook hun eigen normen.

Bij de zomeroliën wordt hoofdzakelijk gelet op de kinematische viscositeit, die in cSt (centistoke) wordt aangeduid en die geldt bij 100 °C. Bij winteroliën wordt niet alleen op de kinematische viscositeit gelet, maar ook op de dynamische viscositeit, uitgedrukt in cP (centipoise) bij een bepaalde temperatuur.

http://home.kpn.nl/vanadovv/Visco.html