golf gti forum logo
Golf GTI forum
www.golfgtiforum.nl
Voor iedere Volkswagen liefhebber!

HOME
GOLF I GTI
GOLF II GTI
GOLF III GTI
GOLF IV GTI
GOLF V GTI
GOLF VI GTI
GOLF VII GTI FORUM
GTI NIEUWS

Volkswagen Golf V GTI
De nieuwste oplage van de Golf GTI is een échte GTI. Hoewel hij wat nostalgische trekjes heeft, zorgt de zeer potente tweeliter turbomotor dat de Golf geheel bij de tijd is. Ook het onderstel levert een belangrijke bijdrage aan het rijplezier.

Volkswagen stak gelukkig meer energie in het uiterlijk van de Golf GTI dan bij vorige modelgeneraties. De snelle Golf laat er geen misverstand over bestaan wat er aankomt. Veel ’kippengaas’, een rood randje in de grille en het klassieke GTI-logo zorgen voor onderscheid met al die brave 1.6-jes en TDItjes. En zo hoort het! Iemand die voor het eerst het portier van de GTI opent, wordt óf helemaal lyrisch bij het zien van de ’blokjesbekleding’ - die het interieur van de eerste GTI al sierde - óf hij verafschuwt het bedaagde kleedje op de overigens zeer fraaie sportstoelen. Ook de zwarte hemelbekleding is terug en Volkswagen monteert afwijkende klokken, waarbij de snelheidsmeter een zwaar overdreven 300 km/h aangeeft.

De 2,0-liter FSI-turbomotor heeft directe brandstofinspuiting. Met 200 pk levert hij genoeg vermogen, reken maar dat er wat gebeurt als dat op de voorwielen wordt losgelaten! Wie het voetenspel met koppelings- en gaspedaal een beetje beheerst, knalt met de GTI in 7,2 seconden naar de 100 km/h. De motor klinkt lekker brommerig en zodra hij moet werken, begint het gefluit, waarna het geluid aanzwelt en bij 5.500 toeren uitbarst in een zware brom. De motor knalt vrolijk door tot de begrenzer 'm bij 7.200 toeren een halt toeroept.

Minstens zo belangrijk is natuurlijk het onderstel. De Golf doet het zonder elektronische demping, maar hij kan er wat van in bochten. In korte curves die elkaar in een hoog tempo opvolgen, heeft ’ie last van licht onderstuur. En aan de carrosseriebewegingen merk je dat het hard gaat. Je zou verwachten dat de GTI knetterhard is, maar dat valt mee. De Golf stuurt direct, maar zou wat communicatiever mogen zijn. Je kunt het stuur lekker ver naar je toe halen en daarbij biedt de Golf ook nog eens de mogelijkheid erg diep te zitten. Een must voor een sportieve hatchback. Helemaal top zijn de stoelen, die veel zijdelingse steun bieden. De zesbak schakelt erg fijn en met veel gevoel, hoewel de slag die de pook moet maken aan de lange kant is. Al hebben we weinig klachten over de transmissie, de DSG-transmissie is aan te raden. De automaat met dubbele koppeling schakelt zo snel, dat de GTI er nog vlotter mee vanuit stilstand naar 100 km/h sprint. Maar dat betekent wel een extra investering.

Weinig opwindende zaken aan boord van de GTI. Veel spannender dan een snelheidsmeter die tot 300 km/h loopt, wordt ’t niet. Gelukkig monteert VW een kek stuurtje. Het dashboard steekt keurig in elkaar en het straalt degelijkheid uit. Volkswagen monteert 17-inch-wielen onder de GTI, 18-inchwielen zijn een optie. Weinig klassegenoten kunnen tippen aan het geweld dat vrijkomt uit de 2,0-liter FSI-turbomotor. De Golf is de echte GTI; hij biedt emotie en da’s waar het om gaat bij een GTI. Het totaalplaatje klopt, qua besturing, aankleding, interieur en motorisering.VW Golf GTI 5
Fabrikant: Volkswagen
Model: GTI
Type: A5
Bouwjaar: 2004 t/m 2008
Motor: 4 cil, 20 kleppen, 1984 cc, 280 Nm bij 1800 t/min, 147 kW (200 pk) 5100 t/min
Prestaties: topsnelheid 235 km/h, acceleratie van 0 tot 100 in 7,2 seconden
Aandrijving: voorwiel aandrijving
Transmissie: handgeschakeld 6 versnellingen/automatische DSG
Verbruik: 8,0 l/100km
Nieuwprijs: € 30.550,00
Bron: Autoweek.nl
Klik op het logo om naar het forum te gaan.

contact: info@golfgtiforum.nl